Samotné výrobě předchází několik kroků. Nejdůležitějším z nich je zvolit správnou velikost kroužku. Máte mnoho možností, jak se ideální velikosti zásnubního prstenu dobrat. Pokud má vaše nastávající opravdu hluboký spánek, můžete jí prst (prsteníček levé ruky) opatrně změřit šuplerou. Ale protože nejsme ve špatném filmu, lepší bude si nenápadně vypůjčit prsten, který ráda nosí a s ním ke zlatníkovi přijít. Ten si pomocí speciálních měřidel napíše rozměry a poté se můžete pustit do výběru již hotového prstenu z kolekce, nebo můžete společně navrhnout prsten originální. Zde ovšem počítejte se vyšší investicí.
Existuje několik způsobů, jak vytvořit prsten. Ten nejstarší a nejnákladnější je kování. Z kusu bílého zlata nebo platiny dokáže šikovný zlatník vykovat šperk, který však přežije po generace. Prsten tak mohou nosit nastávající ženy vašich vnuků a pravnuků. Jde ovšem o královskou disciplínu při výrobě zásnubních prstenů a proto je kování prstenu ze zlata nebo platiny také výjimečně drahé.
Nejobvyklejší způsob výroby prstenu je odlévání podle vzoru, který vytvoří zlatník z vosku nebo pomocí počítačového modelu. Do vzniklé formy se pak nalije kov a vzniká tak hrubý odlitek prstenu. Ten poté zlatník brousí, leští a dodělává ručně detaily podle zadání zákazníka. Odlévání je samozřejmě levnější variantou, ovšem kvalita prstenu nedosáhne kovářské práce. Pro jednu nevěstu však prsten bude stačit bohatě.
![]() |
Zdroj: wiki |
Posledním z obvyklých způsobů výroby prstenu je strojové obrábění. Lis s tlakem několika desítek tun odvede přibližně stejnou kvalitu práce jako šikovný kovář. Výsledné detaily prstenu a možnosti složitého designu jsou v tomto případě omezenější než u ručně kovaných prstenů.
Jakmile je připraven kroužek prstenu, přidělávají se krapny (“packy”), které drží kámen. Stejně jako prsten, i ty je potřeba finálně vybrousit a přeleštit, poté je možné usazovat diamant. Po dalších několika přeleštěních a finálním čištění je zásnubní prsten hotový.
![]() |
Detail prstenu se čtyřmi krapnami |
Žádné komentáře:
Okomentovat